Oyun olarak neler yaparım?

Oyun geliştirmek gerçekten çok zevkli bir iş diyebilirim bu işi severek yaptığınızda daha da büyük haz duyabiliyorsunuz. Günümüz de youn yapmak oyun motorlarının yaygınlaşması ile daha da kolaylaşmış durumda. Bir oyunu yapmak için illaki oyun motoruna ihtiyacımız olmadığını da belirtmek isterim. Oyun motorları gelişmeden hatta oyun framework leri bile ortada yokken oyunlar yazılmaya devam ediyordu tabi ozamanlar bir oyun yapmanın şimdiki kadar kolay olmadığını belirtmem gerekiyor. Yüksek matematiksel hesaplamaların yapıldığı işlemleri hayal edin, fizik işlemleri, makine durumları, Çarpışma tespit etme, animasyonlar, ses efektleri ve bunun gibi bir sürü işlemler işte bunların hepsini ve dahasını oyun motorları geliştiriciler için hazır olarak sağlamaktadır. Genel de oyun yapmak için oyun motoru kullanırım. Tabi ki Oyun motoru olmadan yaptığım oyunlar portföyüm de mevcut.

Her ne kadar oyun motoru işleri kolaylaştırsa da yine de oyun yapmak zaman ve iş gücü isteyen bir iştir. Oyunun hikayesi, Görsellerinin hazırlanması, Level tasarımıları, menüler, dialoglar, karakterler, animasyonlar, ses efektleri ve bunlar gibi daha başka parçanın tasarlanması ve paralel olarak oyun motoru içerisinde birleştirilmesi gerekir. Oyunun türü, mekaniği, hikayesi gibi etkenler yapılacak oyunun süresini ve maliyetini etkilemektedir. Bir oyun yapmadan veya yaptırmadan önce bu gibi etkenleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Şu sıralar mobil ağırlıklı oyunlar geliştiriyorum. Aynı zamanda masa üstü ve konsol için oyunlar geliştirmekteyim. Casual oyunla, Hyper Casual oyunlar, Mid-Core ve Hard-Core oyunlar geliştirmekteyim. Oyun türüne göre geliştirme süreleri değişim göstermektedir.

Oyunlar hakkında destek almak ve oyun yaptırmak için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Casual (Gündelik) Oyunlar nelerdir?

Gündelik oyunlar Mid-Core ve hardcore oyunlara göre daha basit oyunlardır. Bu oyunlar genellikle daha basit oyun mekaniği ve kurallar içerir ve hızlı bir şekilde temin edilebilirler. Gündekik oyunlar oynamak için daha az zaman harcanan oyunlardır oyuncu istediği zaman istediği yerde düzensiz olarak oynayabilir. Kısa oturumlar sağlar, süresiz olarak oynanabilir, bağımlılık yapan mekanikleri vardır. Gündelik oyunlar dan oyun içi satın alma ve oyun içi reklam gösterimi ile para kazanılabilir.

Hyper Casual (Hiper Gündelik) Oyunlar nelerdir?

Hiper gündelik oyunlar eğlenceli ve çok basit mekaniği ve oturum sürelerinin kısa olması nedeniyle oyuncular tekrar tekrar ziyaret ederler. Hiper gündelik oyunlar genellikle bir basket topunu potadan geçirmek, bir kuşu tek dokunma ile engelle çarpmadan uçurmak, bir arabayı park etmek gibi tek ve basit bir mekanik üzerine odaklanmasına rağmen evrensel bir çekicilikleri vardır. Kısaca oynaması kolay yani bir öğrenme gerektirmeyen ama ustalaşması zor olan oyun türüdür bu da oyuncuları oyuna geri dönüp oynamaya teşvik etmektedir.

Hiper gündelik oyunlar oyuncuların işie giderken, otobüs te, iş araların da, sıra bekler ken vb. durumlarda kısa aralıklarla oyunun tadını oyunlar oldukları için idğer oyun türlerine göre viral olma ve hızlı bir şekilde yayılma kabiliyetleri yüksektir. bu nedenle hiper gündelik oyunlar mağazalardaki ücretsiz oyun listelerinin zirvelerine tırmanmalarına neden oldu. Hiper gündelik oyunlarda reklam odaklı para kazanma modeli yaygın olarak kullanılır. Çoğu hiper gündelik oyunda Geçiş, banner ve ödüllü reklamlar kullanılır. Bazıları oyun içi satın alma ve ya reklamları kaldırmak gibi satın alma seçenekleri içerebilirler. Bu tür oyunların viral olma olasılıkları yüksek oldukları için geliştiriciler genellikle kullanıcı edinmeye odaklanırlar ve kullanıcı elde tutmak için daha az endişe duyarlar.

Idl Oyunlar nelerdir?

Tıklama oyunları yada artımlı oyunlar olarakta bilinirler. oyuncu etkileşiminin en az olduğu ve gelişim hissi yaratan basit bir oyun türüdür. Oyuncuların para kazanmak için dokunma ve kaydırma gibi basit eylemler gerçekleştirmesini sağlar, bazen oyuncunun bir eylem geçekleştirmesine gerek bile yoktur bu nedenle "boş oyunlar" adı verilir. Genellikle çok kolay oldukları için Hiper-Casual ve Casual oyun türleri altında sınıflandırılırlar.

En basit haliyle işleyen bir sistem de oyuncu ekrandaki sayısal artışlardan keyif alarak ivmeyi yükseltmeye çalışır, oyunda yeni binalar veya özel yeteneklerin kilidini açmak için parabiriminin kullanımını optimize etmek örnek olarak verilebilir.

Mid-Core (Orta Çekirdekli) Oyunlar nelerdir?

Mid-Core oyunlar Hiper-Casual ve Casual oyunlara göre daha karmaşıktır ve oyuncuların oynamak için zaman ayırmaları gerekir. Mid-Core (orta Çekirdekli) oyunlar beceri ve strateji gerektirir tipik gündelik oyunlara göre oyuncunun daha fazla yatırım yapmalarını gerektirir. Mid-Core Oyunlar yan görevler, kaynak yönetimi veya genellikle çok oyunculu deneyimler sunmaktadırlar.

Hem gündelik (casual/hiper-casual) oyun seven oyuncuları, hem de Hard-Core (zorlu) oyun seven oyuncuların ilgisini çekebildikleri için Mid-Core oyunlar için geniş bir oyuncu kitlesi vardır. Daha fazla zorluk arayan gündelik oyuncular Mid-Core oyunların gündelik oyunlara göre olan karmaşıklığını tatmin edici bulacaklar ve öğrenemesi de fazla zaman almayacağı için gündelik oyuncuların yeterince ilgisini çekecektir. Hard-Core (Zorlu) oyun oynayan oyuncular için ise oynamak için zaman ayırdıkları beceri tabanlı nişancı ve rol yapma oyunlarını konsollar dan veya bilgisayarlardan uzaktayken mobil cihazlarından oynama şansı bulacakları için Mid-Core oyunlar onlar için de çekici gelecek ve oynamak isteyeceklerdir. Böylelikle Mid-Core oyunlar daha geniş bir çekiciliğe sahip olabilir ve daha geniş kitlelere hitap edilebilirler.

Hardcore (Zorlu) Oyunlar nelerdir?

Hard-Core oyunlar oyun türleri arasında en yüksek etkileşime sahip oyunlardır. Oyuncuların öğrenmek için çok zaman harcamasını gerektirir. Hard-Core oyuncular genellikle oyun içeriğinin tamamının keyfini çıkarmak isteyen oyunculardır. Hard-Core oyunlar oyuncuları için becerilerini test etme, zafer kazanma, diğer oyuncuları yenme veya oyun içi başarılar elde etme gibi bir çok deneyim sunuar.

Hard-Core oyunlar derin hikaye anlatımı içeren veya diğer oyun türleri gibi kolayca duraklatılıp daha sonra devam edilemedikleri için uzun oturum içeren oyun türleridir. FPS(birinci şahıs nişancı), TPS(üçüncü şahıs nişancı), MMORPG (çok oyunculu çevrimiçi rol yapma), MOBA (çok oyunculu çevrimiçi savaş arenaları), RTS, TBS, Adventure vb. oyun türlerini içermektedir.

Genellikle e-spor musabakaları için de hardcore oyunlar kullanılmaktadır.


Mobil Oyunlarımıza göz atın.